Wat geweest is
en wat nu.

Zoals elke vereniging heeft ook de Videoclub Phoenix een moeilijke tijd achter de rug. Elkaar ontmoeten en praten over je hobby is een belangrijk aspect van onze club. Dat kon even niet meer. Maar we hebben er creatieve oplossingen voor gevonden. Met respect voor de veiligheidsmaatregelen en door gebruik te maken van moderne technieken hebben we elkaar kunnen helpen en zijn er toch nog samenwerkingprojecten uit gekomen.
1. Onmiddellijk na de lockdown van maart 2020 werd het initiatief genomen om een WhatsApp-groep op te zetten. Voor onze club is dat een onmisbaar communicatiemiddel gebleken.
2. Onze jaarlijkse vakantiefilmwedstrijd liep via de website. Ieder lid kon alle filmpjes bekijken en er zijn/haar oordeel over geven. Er kwam een winnaar uit. Je kunt de eerste 3 zien. Zie video’s.
3. We hadden een gezamenlijk opdracht: in groepjes van 3 mensen een bijdrage leveren aan de feuillefilm. Het project werd volgens het schema uitgevoerd. Over het resultaat waren de meningen verdeeld en zo hoort het af en toe ook.
4. Activiteiten op verzoek van buiten onze club waren er ook.
a. In het kader van 75 jaar Vrijheid werd een groot aantal filmpjes gemaakt. Deze reportages en interviews met oorlogsherinneringen waren te zien tijdens de expositie in de St. Catharijnekerk.
b. Toneelgroep De Komedianten kon door de coronacrisis niet optreden. Zij zochten naar een mogelijkheid om dat virtueel te doen. Leden van onze club namen de productie op en via de Stichting Kunst en Cultuur kwamen zij het internet op.

En wat nu dus ?
1. De clubavonden zijn voorlopig opgeschort. Daarvoor in de plaats komt de Virtuele Clubavond. Daar worden zoals op de gewone avond de filmpjes getoond. De anderen geven hun ( opbouwende ) kritiek en de maker gaat er verder mee aan de slag.
2. Samenwerken in kleine groepjes van 2 of 3 mensen (op gepaste afstand ) moet kunnen.
We hebben voorlopig 2 thema’s die op deze manier dicht bij huis kunnen worden uitgewerkt. Dat zijn:
a. We gaan filmpjes maken van de kernen op Voorne. Het geheel zal een beeld gegeven van ons eiland anno 2020/2021.
b. In 2022 viert Brielle het feit, dat het 450 jaar eerder als eerste stad werd bevrijd van de Spanjaarden. Zoiets laat je als Brielse Videoclub niet zo maar voorbij gaan.

 

 

 

Jonge Filmers Festival

27 november 2021

 

 

 

 

Klik hier op Themavestval ZH12 

 

Wie zijn wij

De Videoclub Phoenix bestaat uit een aantal enthousiaste hobbyisten. We houden ons bezig met veel varianten die voor de amateurfilmer bereikbaar zijn. Vaak is dat het vastleggen van de vakantie, of een speciaal onderdeel van de vakantiebeleving. De familie, kinderen en kleinkinderen zijn ook vaak aanleiding om de camera te pakken.
Maar ook andere onderwerpen komen aan bod. Dat leidt vaak tot een goed opgezette documentaire. Anderen daarentegen vinden het leuker om een speelfilm te maken. Zij steken de koppen bij elkaar, bedenken een verhaal en gaan aan de slag.
Het maakt eigenlijk niet zo uit wat er wordt gefilmd. Als er maar wordt gefilmd.
Op de clubavonden bekijken we (als je dat tenminste zelf wil) de resultaten. Het komt ook voor dat iemand zegt: Ik heb wel beelden, maar nog lang geen film, of ik ben nog niet tevreden. Kan allemaal.
Samen zoeken we dan naar aanpassingen en/of oplossingen voor problemen. Er is technische kennis en hulp in huis voor beeld en geluid, terwijl anderen elkaar nuttige wenken proberen te geven over montage en artistieke vormgeving. Voor ons allemaal geldt, dat we van het bekijken en bespreken van elkaars beelden heel veel leren.
Uitgangspunt is daarbij – respect voor elkaars werk.
Door die manier van werken komt vaak heel wat leuks tot stand, waar ook anderen graag naar kijken.
Voorbeelden daarvan zijn op deze website te zien.

De club wordt ook wel door andere groepen gevraagd een belangrijke gebeurtenis vast te leggen.
Zo maakten we een documentaire over het gieten en ophangen van 3 nieuwe klokken in de Brielse Catharijnetoren.

Heb je ook videobeelden waar je wat meer mee wilt. Kom dan eens kijken. Eenmaal in de 14 dagen zijn we op dinsdagavond in De Gaffelaar in Zwartewaal te vinden. Van 19:30 uur tot 22.30 uur. Dan zie je hoe wij met elkaar en onze videobeelden omgaan.

 

 

 

 

Videoclubs van ZH12

 

Film- en Videogroep Rijnmond

Hoogvlietse Video Club LUX

Filmclub Maassluis

Film- & Videoclub Het Toverlint

Haagsche Amateur Filmclub

Leidse Video en Smalfilm Liga

Film- en Videoclub Zoetermeer

Film- en Videoclub Cine'67

Rotterdamse Video- en Smalfilm Liga

 
  

Videoclubs

 

Videoclub SGD Dordrecht

 

Video Groep Westland

 

Rijswijkse Video Computer Vereniging

 

De Merwefilmers

Websites

 

1 April Brielle

 
   
 
 
 

Leuk dat je op de website van de Film-en videoclub Phoenix bent aangekomen. Kijk er op je gemak eens rond. Film je ook met je telefoon, je fototoestel of een videocamera, dan ben je bij ons aan het goede adres. Je zult zien wat wij zoal doen en hoe we dat doen. Misschien word je net zo enthousiast als wij, want filmen is een geweldige hobby.
Ben je alleen maar nieuwsgierig naar wat wij in de loop van de tijd ( ruim 40 jaar ) zoal hebben gemaakt. Ook daar vind je voorbeelden van. Het zijn er maar een paar, maar ons archief is heel groot.

Op 05 september 2023 beginnen we weer met onze clubavonden. van 19.30 uur tot 22.30 uur.
Maar we hebben in de eerste helft van dit jaar veel geleerd om toch met elkaar in contact te blijven en elkaar te helpen bij het uitoefenen van onze hobby. Internet en de club-whatsapp is daarbij een onmisbare partner. We bouwen dat verder uit.
Maar het mooiste is om elkaar toch regelmatig in De Gaffelaar te kunnen ontmoeten. 

Op deze site is te zien wanneer we in De Gaffelaar in Zwartewaal weer bij elkaar komen.

Voor iedereen geldt:
Wil je meer weten, neem contact met ons op. Dat kan telefonisch, maar ook digitaal.

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Locatie:

Dorpscentrum de Gaffelaar

Christinalaan 2

3238 AD Zwartewaal